Czy możesz wymienić danie, które z całkowitą pewnością lubi każdy? Tak i jest to pizza. Prawdziwy skarb kuchni włoskiej, znany dookoła świata. Prostota w różnych kombinacjach, która zależnie od kucharza smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata. Obywatele Włoch doskonale potrafią komponować naturalne i sprawdzone produkty, które razem smakują perfekcyjnie. Gorąca Italia przyniosła nam nie tylko okrągłe placuszki, ale również spaghetti, risotto, czy lasagne. Jednym zdaniem smaczne i szybkie w przygotowaniu potrawy, które łączą całą rodzinę przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko uwielbiają jeść. Lubią przebywać z bliskim, rozmawiając i bawiąc się w towarzystwie znakomitego jedzenia, które opiera się na miejscowych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam w każdym sklepie i za małe pieniądze. Warzywa i przyprawy dojrzewające w letnim słońcu południa smakują genialnie. Zrozumiałe jest że znalazły się w zwykłym menu każdego obywatele Włoch. A skąd tak naprawdę wywodzi się kuchnia Włoch i jak została przygotowana pizza? Odpowiedź na pewno Cię zaskoczy. Poznaj zatem informacje o powstaniu pizzy i o najsłynniejszych potrawach kuchni południowej Europy. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Tradycyjna włoska kuchnia

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest ściśle związana z tradycją poszczególnego obszaru. Włosi bardzo pielęgnują swoją tradycję, nie akceptują żadnych ustępstw i podczas tworzenia ukochanych posiłków stosują się do receptur przekazywanych przez babcię. To właśnie dzięki tradycji, sztuce łączenia dostępnych składników i wykorzystywaniu wysokiej jakości (zasadniczo świeżych) produktów kuchnia ta zdobyła niesamowitą popularność i światowe poważanie. W kuchni Włoch nie ma miejsca na sztuczne produkty – wszystko przygotowywane jest siłą własnych rąk, wedle stricte ustalonej receptury. Gotowanie „od serca” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje wspaniale. Co ponadto należy wymienić jako pozytyw kuchni włoskiej? Ewidentnie jej prostotę. Kuchnia ta jest wyjątkowo niedroga, a wszystko przez to, że wiele klasycznych dań wywodzi się z biednych obszarów. Niegdyś ubodzy obywatele Włoch korzystali z wyrobów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub produkowane było osobiście. Jednakże obok samego gotowania, najistotniejsze jest (co kultywuje się do dnia dzisiejszego) spożywanie posiłków w dużym gronie rodziny. Włosi słusznie powtarzają, że wspólna konsumpcja ma jednoczyć ludzi. Nie ma znaczenia koszt dania, ale sam moment, który spędza się z rodziną, przy jego spożywaniu. Nic nie jest od tego cenniejsze.

Skąd pochodzi prawdziwa pizza?

Czego w pizzy można nie lubić? Chrupiącego ciasta. Rozkwitających w słońcu pomidorów. Rozstapiającego się sera mozzarella, czy świeżej bazylii? To charakterystyczne elementy standardowej pizzy. Danie to przeżyło wiele modyfikacji. W każdym regionie smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zapoczątkowało? Posiłki zbliżone do pizzy sprzedawane były już w dawnym Rzymie i co zaskakujące stanowiły doskonały środek płatności. Pizza wielką popularność uzyskała dopiero w XVIII wieku, gdy to zaczęły powstawać restauracje tytułowane pizzeriami. Zainteresowały one władcę Ferdynanda II Burbona, który wybrał się w podróż do Neapolu, by spróbować podawanych tam dań. 100 lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito przygotował dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy pizze. Jedna z nich była nowinką, ponieważ kucharz dodał do niej nowy składnik – ser mozzarella. Królowa polubiła jej smak i od tamtej pory pizza ta jest znana jako „margerita” od imienia Małgorzata. Dalej pizza przybyła do Ameryki, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich robotników docierających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ W ten sposób pizza została ukochaną potrawą wszystkich nacji – od Koreańczyków po Jamajczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od szerokości geograficznej. Świadczy to o ogromnej popularności kuchni Włoch. Pizza nie jest jednak ostatnią słynną potrawą tej strony świata. Włochy przekazały też światu takie dania jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia Włoch przeważnie bazuje na zdrowych składnikach. Na południu kraju przygotowuje się potrawy z mąki, a na północy dania z ryżu i polenty. Na południu zazwyczaj stosowana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Pamiętajmy także, że prócz klasycznych dań, Włosi mogą nam podać wyjątkowe produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, wyśmienite oliwy, czy wykwintne wino marsala. Jak można nie adorować kuchni tej strony globu?

Chciałbyś skosztować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która gotuje włoskie dania według tajemnej formuły. Przygotuj się na głębokie doznania smakowe i wstąp do naszej pizzerii: dobra pizza Toruń

Strona używa cookies
Ok