zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

Solidne zakręcarki dla przemysłu spożywczego

W przemyśle żywnościowym wyjątkowo ważne jest precyzyjne zakręcanie produktów. Po pierwsze – wyrób w ogóle nie wypływa z pojemnika, np. podczas wysyłki do hurtowni. Po drugie – dużo dłużej chroni atrakcyjny smak i zapach, a to dla Klientów jest tak naprawdę najistotniejsze, kiedy „przerzucają” regały z zatrzęsieniem produktów bardzo często kilkunastu rozmaitych marek). A po trzecie – możemy go niewątpliwie wydzielać tak, aby krótko mówiąc nie było go ani zbyt wiele ani zbyt mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, bo w taki sposób nazywa się maszyny zakręcające, na przykład weki i butelki, powinny spełnić bardzo dużo rozlicznych wymagań, by były zaakceptowane do masowego generowania produktów. Ostatnimi czasy jeszcze bardziej uwypuklono pakowanie produktów wyjątkowo drażliwych, np. kefirów i skonstruowano maszyny Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich zadaniem jest specjalistyczne zamykanie opakowań z jednodniowymi nektarami, produktami mlecznymi oraz wodą mineralną.

Jeżeli mamy na względzie maszyny zakręcające wyroby w opakowaniach, to możemy wyróżnić:

Zakręcarkę butelek – w takim przypadku mamy sposobność wybrać zakręcarkę karuzelową, linearną, jednogłowicową bądź wieżę zamykającą. Tego typu zakrętarki działają idealnie nie tylko w przemyśle żywnościowym, ale również sektorze chemii kosmetycznej, monopolowym i farmakologicznym.

Zakręcarkę słoików – w tym miejscu głowica zakrętarki jest dokładnie dopasowana na potrzeby klasycznych nakrętek słoików. W pierwszej kolejności maszyna eliminuje nadwyżkę powietrza, natomiast później zamyka je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do metalowych konserw – są idealne przy zakręcaniu okrągłych konserw, które zostały wyprodukowane, przykładowo z aluminium.

Jeśli pragniemy dostosować optymalną głowicę, wówczas trzeba mieć na uwadze przede wszystkim surowiec, z jakiego stworzone jest opakowanie. W takim przypadku towar będzie w dokładnej porcji umieszczony w szklanej butelce bądź puszce. Zamykarki automatyczne mają niezwykle wytrzymałą konstrukcję, która gwarantuje pracownikom bezpieczeństwo. Incydentalnie ulegają awariom, jeżeli są odpowiednio stosowane i czyszczone. Zakręcarki to maszyny, których konstrukcja stale się zmienia, bowiem w każdej chwili wdrażane są bardziej wymyślne pojemniki o rozmiarach innych niżeli poprzednie.

Podział zakręcarek z uwagi na wariant

Generalnie zakręcarki mamy możliwość poklasyfikować na posiadające jedną głowicę, wielogłowicowe, maszyny linearne oraz urządzenia dopasowane opakowań o naprawdę małych i średnich objętościach. Zakręcarki z pojedynczą głowicą powinniśmy z kolei rozbić na bezobsługowe (same nakładają nakrywkę) i półautomatyczne (pokrywkę powinniśmy zaaplikować manualnie). Zakręcarki wielogłowicowe, przykładowo karuzelowe, zawierają od 3 do 24 głowic i mogą pracować na liniach przemysłowych o znacznej skuteczności, z pojemnikami niezwykle czułymi i wówczas, gdy w butelce lub puszce produkt dotyka końca opakowania. Ostatni typ jest oddawany raczej dla przemysłu aptecznego oraz kosmetycznego (na potrzeby zakręcania bardzo często szczególnie małych ilości artykułu). W przypadku maszyn prostoliniowych zamykanie dochodzi do skutku skokowo – kilka albo kilkanaście głowic razem zamyka opakowania z artykułem. Kapslownice doskonale sprawdzą się do zakręcania wody źródlanej w plastikowych butelkach oraz butelkowanego piwa. Rzeczywiście zakręcarki są niesamowicie ważnym elementem na linii fabrycznej, pomimo że zwyczajnie potrzebują praktycznie jakiegokolwiek nadzoru. Dzięki maszynom dobrej klasy znacznie polepsza się efektywność masowego generowania produktów. Zakrętarki mamy opcję zaprojektować „od podstaw” (uwzględniając, przykładowo produkt do którego ma być przystosowana i liczebność zamykanych pojemników w czasie jednej godziny).

Inne maszyny wykorzystywane w toku masowego generowania produktów

Do dodatkowych maszyn, dzięki którym tworzone są całkowite linie przerobowe, możemy zaliczyć: etykieciarki, urządzenia do nalewania produktu, dozownice oraz napełniarki, kontrolery, maszyny do załadunku i rozładunku, miksery oraz kartoniarki. Wszystkie przytoczone maszyny mamy możliwość uzbroić w dodatkowe możliwości, np. w aplikatory kieliszków. Przykładowy proces seryjnej produkcji wygląda w przybliżeniu w taki sposób: puste opakowania docierają na linię przemysłową, są liczone oraz układane. Nalewarki zapełniają przymocowane opakowania przetworem, a zakręcarki zasłaniają szyjki dobranymi zakrywkami. W krótkim czasie szczelnie zamknięte produkty docierają, m. in. do paletyzatorów. W każdej branży mechanizm masowego wytwarzania towarów będzie wyglądał troszkę inaczej, bowiem jest on uzależniony od gatunku artykułu. Stąd do balsamów są dedykowane inne typy urządzeń, zaś na potrzeby produkcji szampana oraz następnych napojów wyskokowych – inne.

Jeśli zainteresował Cię ów materiał, kliknij w odnośnik z boku – Zakręcarka butelek – a najprawdopodobniej odnajdziesz to, czego dziś szukasz.