Termosy obiadowe sklep Termos na obiad

Termosy obiadowe sklep Termos na obiad

Termosy nie są nowością i na półkach widzimy je od lat, a dokładnie od około roku 1900, jest to dość długi okres od kiedy zostały wyprodukowane. Budowę termosu zaprojektowało dwóch naukowców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a termin jest zaczerpnięty od greckiego wyrazu ,,therme” oznaczającego ciepło. Każdy z nas są świadomi czym jest termos, aczkolwiek mała część osób orientuje się jak on dokładnie działa. Jest to ,powiedzmy, akcesorium, wykonane z podwójnych ścianek, a między nimi znajduje się obszar pustki cieplnej. Ściany są bardzo cienkie ,dzięki czemu wymieniają one minimalną ilością ciepła. Utrata ciepła jest również minimalizowana poprzez przewodzenie oraz powierzchnie, która oprawiona jest obudową odbijającą światło. Wszystko to sprawia, że termos utrzymuje nasz posiłek lub nasz w wysokiej temperaturze przez długi czas. Dzisiaj na rynku możemy znaleźć mnóstwo rodzajów termosów, możemy przebierać w barwach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.

Termosy różnią się także zastosowaniem, przykładowo, są termosy tradycyjne, znane każdemu, o zwykłym kształcie, przeznaczone do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, inaczej termosy do posiłków, do utrzymywania ciepła zup czy dań i są bardzo ciekawym rozwiązaniem. Termosy obiadowe odróżniają się od tych klasycznych właśnie kształtem, to znaczy są one po pierwsze, dużo bardziej pojemne, po drugie mają całkiem inną budowę, nie są takie wysokie, mają szerszy wlew i są bardziej skomplikowane. Jeśli chodzi o działanie, nie odnajdziemy tutaj żadnej odmienności.Tego typu termosy są niezastąpione w pracy i na wycieczkach. Siedząc mnóstwo czasu w pracy z niemożliwością przyrządzenia sobie ciepłego obiadu, bardzo fajnym pomysłem jest zrobienie sobie dania w domu i przechowanie go w termosie. Następna sytuacja, wycieczka, bez znaczenia czy szkolna, wraz z rodziną czy w samotności, po szczytach górskich, nad jeziorem, zwiedzając miasta czy wsie, możemy zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez potrzeby spędzania dnia konsumując tylko i wyłącznie przekąski. W pracy, jak i na wycieczce jest to niezbędne, gdyż wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasze ciało domaga się nie byle jakiego posiłku, aby móc spokojnie działać przez następne kilka godzin.

Aby wybrać dobry dla siebie termos, powinno się przejrzeć ofertę jaką znajdziemy w różnych sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak wiele, że bardzo często jest trudno zdecydować. Znaczącą role przy decyzji ma oczywiście cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Widzimy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Jest takie przekonanie, że dobry termos, który wytrzyma więcej niż jeden sezon musi sporo kosztować. Ważną kwestią jest również tworzywo, z którego nasz produkt jest wykonany. Są termosy plastikowe, które jednak niezbyt dobrze trzymają temperaturę oraz termosy szklane i stalowe, które bez zarzutów sobie radzą. Termosy stalowe są najczęściej wybierane, jako, że te szklane nie są tak solidne. Kolejna rzecz jaką powinno się przemyśleć przed kupnem jest korek, przez który ucieka wysoka temperatura. Korek może być automatyczny, z uszczelką oraz łączony. Na wycieczkę w chłodne dni idealnym będzie ten pierwszy, bo to przez ten rodzaj ucieka najmniejsza ilość ciepła. Jeśli chodzi o wielkość, to termosy obiadowe najczęściej nie są bardzo pojemne; produkowane są tak, aby zmieścić posiłek dla jednej osoby. Jeśli nasz termos chcemy zabrać na wycieczkę należałoby pomyśleć o wygodzie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z klasyczną powłoką zewnętrzną, wykonaną z metalu oraz specjalnie wykonane termosy wyższej jakości o chropowatej powłoce. Dzięki takiemu zabiegowi mamy gwarancje, że termos nie wypadnie się nam z dłoni; co więcej, prezentują się one dużo lepiej.

Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego typu akcesorium? Termosy obiadowe, czy tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sama nazwa wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie posiłki możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w takim ,,pojemniku” można przechowywać wyłącznie zupy, co jest oczywiście błędnym stwierdzeniem, jako,że służą one również do przechowywania dań jednogarnkowych, takich jak leczo czy gulasz.Co interesujące, świetnie sprawują się w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która idealnie funkcjonuje jako naczynie. Food jug’i posiadają jednak pewna wadę, trzymają one temperaturę dużo krócej niż tradycyjne termosy na kawę i herbatę, jest to góra 4-6 godzin. W niektórych sklepach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające temperaturę, są one oczywiście sporo droższe.

Termosy obiadowe są stosunkowo nowe na rynku, ale bardzo szybko stały się popularne i ochoczo nabywane. Chcąc polepszyć jakość swojego odżywiania w pracy świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w tego rodzaju akcesorium.Natomiast podczas długich wycieczek na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś pożywnego i ciepłego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają mnóstwo zalet, takich jak: pojemność idealnie stworzona, aby zmieścić pełen posiłek; mają duży otwór wlewowy, który ułatwia mycie oraz zręczne wykorzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość dobrze radzi sobie z izolowaniem ciepła, możemy więc bycia zadowolonym z ciepłego jedzenia przez długi czas. Nie zapominajmy jednak, że takie termosy nie działają dozgonnie i chcąc nie chcąc po dłuższym korzystaniu warto je zmieniać.

Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/

Strona używa cookies
Ok