Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i cenionych wśród trunków. Jest kojarzone z miło spędzonymi momentami, nietuzinkowym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że często trudno jest wybrać, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc znaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś o piwie, jego sposobie warzenia, rodzajach, kosztach, jakości oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej popularne są bez wątpienia browary koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; przeważnie są to trunki o niższej randze oraz wartości, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, staranniej produkowanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Sformułowanie to pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa mówi jest to wersja piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli sztuki piwnej, dla których jakość i staranność przetworzenia jest najistotniejsza. Z jakiego powodu? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, znane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane samodzielnie, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Smakosze są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby skłonić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości piwa, lub otworzyć swój minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Współcześnie dział minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja tego napoju na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w punkcie sprzedaży.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżniamy piwa górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednego typu, z tego powodu,że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

Maszyny do piwa

 

Strona używa cookies
Ok